Gratis en anonieme online training ter voorkoming ‘automatisch gokken’ zoekt respondenten!

Vooruitstrevend online cognitive bias modification onderzoek door UvA-hoogleraar Reinout Wiers

 

UvA-hoogleraar Reinout Wiers is met zijn team momenteel bezig met een onderzoek waarin automatische processen bij problematisch gokken direct worden beïnvloed. In wetenschappelijke termen heet dit cognitive bias modification: het voorkomen dat mensen door hun ingebakken, automatisch geactiveerde processen ongewenst gedrag blijven herhalen. De trainingen moeten ervoor zorgen dat mensen dit gedrag in de door hen gewenste richting kunnen aanpassen.

Project TOP (Training Onbewuste Processen) trainingen helpt je bij het veranderen van je mentale gewoontes. Je kunt dit trainingsprogramma zelfstandig, online uitvoeren op het moment dat het jou uitkomt.

Centrum voor Verantwoord Spelen is positief over deze laagdrempelige, vernieuwende training door ervaren onderzoekers, en raadt deze aan voor iedere (al dan niet online) speler wiens gokgedrag weleens voor problemen zorgt. In totaal zijn 150 respondenten nodig voor dit onderzoek, waarvan zich er inmiddels al 80 hebben aangemeld.

Vandaag een beschrijving van de inhoud van de training, zoals verwoord door de organisatie, en inschrijfmogelijkheden. Volgende week volgt een uitgebreid interview met onderzoekers Reinout Wiers, David de Jong, Marilisa Boffo en Ruby Smits.

 

Wierstop-gambling-project

 

Je koos ervoor om niet meer te gokken en toch ‘overkomt’ het je telkens weer?

Veel mensen met een gokprobleem hebben er last van dat hun aandacht automatisch naar hun favoriete kansspel getrokken wordt en er blijft hangen (= ‘aandachtsbias‘). Ze zijn hypergevoelig voor signalen die met gokken te maken hebben. Hierdoor wordt er vaak impulsief gegokt zonder na te denken over mogelijke nadelen die dit met zich mee kan brengen.

In een samenwerking met de Universiteit Antwerpen ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam  een online training die ernaar streeft dat men minder ‘automatisch’ gaan gokken. Hiervoor worden de ‘aandachtsbias‘ en de ‘toenaderingsbias‘ hertraind. De ’toenaderingsbias’ is de neiging om in de richting van het kansspel te bewegen en geld in te zetten.

Diverse studies hebben laten zien dat cognitieve processen die medeverantwoordelijk zijn voor de verslaving succesvol beïnvloed kunnen worden door zulke online cognitieve trainingen. Volg je reeds een (online) begeleiding, therapie of zelfhulp? Geen probleem, het kan perfect samen. Deze training samen met andere hulp geven beter resultaat dan enkel de reguliere hulp. Zonder dat je het echt opmerkt verandert er wat in je hersenen, wat ‘winst’ oplevert in het minderen/stoppen met gokken.

 

Heb jij ook soms last van op ‘automatische piloot’ te gaan gokken? Of krijg jij drang om te gokken bij het zien van reclame over of het louter zien van een kansspel?

Dan kun jij baat hebben bij deze training. Ook voor iedereen die het laatste jaar problemen ervaren heeft met volgende kansspelen (al dan niet online): bingo, slots, kaart- of dobbelspelen, roulette of sportweddenschappen.

 

Wat is de precieze inhoud van de training?

De training vindt plaats via een computer waarbij foto’s getoond worden van de gekozen favoriete kansspelen en hierbij dienen opdrachten snel uitgevoerd te worden. Ook worden adviezen op maat gegeven na het invullen van vragenlijsten.

Je motivatie om te minderen/stoppen met gokken wordt telkens versterkt omdat je voor elke sessie van de training jouw motieven om te minderen/stoppen te lezen krijgt.

Zoals het trainen van een spier bij sporters zal deze training wel enige inspanning van je vragen. In totaal zul je een 10-tal keer online actief zijn met deze training. Zorg ervoor dat je ergens in alle rust geconcentreerd kan trainen.

De eerste keer vraagt het meeste tijd (ongeveer 45 minuten) omdat hier enkele vragenlijsten en reactietestjes aan te pas komen.

Dan volgen 6 actieve hertrainingen die ongeveer een kwartier duren. Deze trainingen doe je best 2 à 3 keer per week.

In totaal ben je dus 2 à 3 weken actief met de training bezig. Drie maanden en zes maanden na deze training krijg je nog een kort vragenlijstje toegestuurd in het kader van het onderzoek. Met dit onderzoek wordt nagegaan wat het beste werkt voor wie en wat er eventueel aan de trainingen kan verbeterd worden.

 

Wie voert het onderzoek uit?

De Training van Onbewuste Processen bij gokproblemen of TOP-Gambling is een samenwerkingsproject van de Universiteit van Amsterdam (NL) en de Universiteit Antwerpen (BE).

 

Voor wie is deze training?

Gratis online trainingsprogramma voor volwassenen vanaf 18 jaar die zelfstandig hun gokken willen minderen of willen stoppen met gokken.

 

Deelnemen?

Om gratis en anoniem deze training te volgen: http://www.impliciet.eu/trainings/gokkengambling/

LET OP: de TOP Training kan alleen uitgevoerd worden met een pc of laptop. Helaas zijn de trainingen (nog) niet toegankelijk voor een iPad of telefoon.

 

Vragen?

Stuur een mail naar m.boffo@uva.nl of  toptrainingGA-fmg@uva.nl

 

Wat zeggen de onderzoekers er zelf over?

“Het is een training om je gokgedrag te verminderen. Of we het nou een verslaving noemen of niet, zodra je last ervaart van het gokken of van jezelf vind dat je er teveel kwijt mee bezig bent, kan dit je helpen.”

“De training verandert je automatische reacties naar het gokken en de controle erover. Hiervoor is herhaaldelijk oefenen belangrijk. Zie het als het trainen van een spier in de sportschool; je moet vaak dezelfde oefening doen om echt sterker en beter te worden!”

“Veel mensen geven aan dat hun gokken niet altijd een bewuste keuze is: soms lijkt het ze meer te overkomen. Onderzoek heeft laten zien dat spontane en soms onbewuste mentale gewoontes hierbij een belangrijke rol spelen. Mentale gewoontes worden zo snel uitgevoerd dat u zich er vaak niet bewust van bent en dat u ze moeilijk kunt veranderen door er bewust op te letten.”

 

 

 
©2023 Alle rechten voorbehouden COOKIEBELEID INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF