Gaming In Holland Conference 2014: Een kleine sfeerimpressie

Op 23 en 24 juni 2014 werd alweer de derde Gaming In Holland Conference gehouden, het jaarlijkse ritueel waar binnenlandse en buitenlandse experts uit gamingindustrie, overheid en zorg elkaar ontmoeten.
Locatie was ditmaal de prachtige Koepelzaal van het Renaissance Hotel Amsterdam. Een werkelijk schitterende locatie, waarbij overigens – in typisch Amsterdamse stijl – het Kattengat, de straat tussen het Renaissance Hotel en de Koepelzaal, volledig was opgebroken.

Gaming In Holland Conference 2014 2

Het mocht de pret niet drukken. Voor het eerst in haar historie volledig uitverkocht, ging de Gaming In Holland Conference
2014 vlammend van start met een speech van Unibet CEO Henrik Tjärnström, die de tamelijk prikkelende stelling poneerde “De overheid laat door haar doelstelling van slechts 80% kanalisatie honderdduizenden spelers in de kou staan”. Hij werd gevolgd door Simon Holliday van H2 Gambling Capital, die met zijn gebruikelijke stroom aan relevante cijfers op goed onderbouwde wijze duiding kon geven aan het nationale en internationale kansspellandschap, inclusief verwachtingen voor de toekomst. Met vervolgens ook nog een (terug)blik op het internationale kansspelrecht door gaming expert Justin Franssen, bleef de Koepelzaal op dag 1 propvol – zowel wat betreft aanwezigen als kwaliteit van sprekers.

Gaming In Holland Conference 2014 3

Voor ons als Centrum voor Verantwoord Spelen was zonder twijfel de sessie op dag 2, “Responsible Gaming”, het meest interessant. Dit blok, geleid door Pieter Remmers, had prominente inbreng van Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit. Zij wees op de “duty to encourage & stimulate intrinsic motivation for responsible gaming”, en waarschuwde operators dat zij de regulator zullen krijgen die ze verdienen: zacht en gericht op onderlinge dialoog als het kan, maar stevig interveniërend indien het moet.
Verder sprak Maris Bonello, Responsible Gaming Manager van Unibet, over het onlangs bekroonde PD-EDS: Player Safety – Early Detection System. Dit online detectiesysteem ligt in lijn met onze insteek van het Centrum voor Verantwoord Spelen, waar wij ons niet zozeer richten op behandeling van gokverslaving (als er sprake is van ernstige gokproblematiek en/of comorbiditeit, verwijzen wij door naar huisarts en verslavingszorg), maar juist op preventie en vroegsignalering. En tenslotte kwam aan het woord Michael Auer van Neccton met de interessante “Psychology of Normative Feedback & Informed Player Choice”, een op maat gesneden persoonlijk hulp-/inzichtprogramma voor de individuele speler.
Maar nog meer dan het luisteren naar sprekers over verantwoord spelen, kansspelrecht, kansspelbeleid en fiscale aspecten, was deze Gaming In Holland Conference 2014 voor het Centrum voor Verantwoord Spelen een mogelijkheid ons nog wat nader te profileren. Zoals zo vaak bij dit soort conferenties, worden juist buiten de officiële conferentiezaal de belangrijkste overeenkomsten gesloten of gesprekken gevoerd. Voor ons betekende dit gesprekken met diverse vertegenwoordigers vanuit overheid, industrie en zorg, met als doel samenwerkingsverbanden aan te gaan, intentieverklaringen op te stellen, of financiële ondersteuning te krijgen voor onze doelstellingen. En het lijkt erop dat op eigenlijk al deze gebieden, de Conferentie voor ons een succesvolle is geweest.

Gaming In Holland Conference 2014 4

Waren er dan helemaal geen puntjes van kritiek, vraagt u misschien. Het eerlijke antwoord: nee, nauwelijks. Mogelijk dat richting het einde van dag 2 net iets teveel sprekers puur hun eigen activiteiten binnen de industrie beschreven, in plaats van iets meer helikopterview op de gewenste combinatie zakelijk/beleidsmatig/verantwoordelijk. En ook jammer: dat belangrijk beoogd spreker Benjamin Jansen van het Ministerie van Veiligheid & Justitie afwezig was.

Gaming In Holland Conference 2014 5

Maar dat waren eigenlijk de enige minpuntjes. De opkomst was geweldig, en door de goede prestaties van Nederland tijdens het WK was de stemming sowieso erg luchtig en gezellig. Dit bleek eens te meer toen na afloop van dag 1 op uitnodiging van organisator van het evenement Willem Van Oort zo’n 80 aanwezigen gezamenlijk op een terras vlak naast het Renaissance de wedstrijd Nederland-Australië gingen kijken – voorafgegaan door enkele trommelende, en al dan niet Braziliaanse, heren.

Gaming In Holland Conference 2014 6

Ook in Nederlandse nieuwsmedia veel aandacht voor de Gaming In Holland Conference 2014. Het waren het vooral de voorspellingen van Justin Franssen die er werden uitgelicht: zijn voorspelling van verdere vertraging op het kansspeldossier tot misschien wel een jaar na de geplande 1 januari 2015, of zijn inschatting dat het aantal vergunningsaanvragen een stuk lager zullen zijn dan de door Marja Appelman genoemde “50 tot 80”.
Al met al kan organisator Willem Van Oort terugkijken op een uiterst geslaagd evenement. In slechts enkele jaren tijd heeft hij dit evenement opgebouwd tot hét moment van het jaar dat de internationale kansspelwereld zich in Nederland verzamelt, en waarbij het event eens een keertje voorbij laten gaan eigenlijk geen optie is. Voor aanwezigen voelt het soms alsof deze Gaming In Holland Conference er altijd al is geweest – en dat is misschien wel het grootste compliment dat aan de organisatie valt te geven.

Foto’s: ©Gaming In Holland www.conference.gaminginholland.com

 
©2023 Alle rechten voorbehouden COOKIEBELEID INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF