Op de expert meeting van het Centrum voor Verantwoord Spelen, vrijdag 29 januari in Den Haag met als thema “Zorgplicht van de aanbieder versus eigen verantwoordelijkheid van de speler”, zijn een aantal zeer interessante sprekers uitgenodigd. Ministeries en Kansspelautoriteit zullen praten over hun rol in het kansspeldossier, spelers gaan met elkaar in gesprek over de goede en minder goede kanten van gokken, en aanbieders zullen vertellen hoe zij hun wettelijk opgelegde zorgplicht zo goed mogelijk in de praktijk willen brengen.
“Mentale gewoontes worden zo snel uitgevoerd dat u zich er vaak niet bewust van bent”
We zijn trots dat ook de laatste stand van zaken wordt gedeeld van onderzoeken op het gebied van preventie kansspelverslaving. Zo is vooraanstaand psychiater Bram Bakker aanwezig om zijn altijd prikkelende visie te delen, en spreekt Maris Bonello hoe vanuit online aanbieders al zeer geavanceerde methoden in de praktijk worden gebracht om (mogelijk) problematisch speelgedrag in een vroegtijdig stadium te detecteren.
En tenslotte zijn wij trots op de aanwezigheid van Reinout Wiers, professor onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is momenteel bezig met een onderzoek dat ‘automatisch gokken’ moet voorkomen. Het voorkomen dus dat mensen door hun ingebakken, ingebouwde triggers steeds weer komen tot ongewenst gedrag, en door training zorgen dat mensen dit gedrag in de door hen gewenste richting kunnen aanpassen.
Wil je alvast kennis maken met deze online cognitive bias modification? Zie dan dit artikel over de inhoud van de training, of bekijk dit YouTube filmpje.
“Veel mensen geven aan dat hun gokken niet altijd een bewuste keuze is: soms lijkt het ze meer te overkomen. Onderzoek heeft laten zien dat spontane en soms onbewuste mentale gewoontes hierbij een belangrijke rol spelen. Mentale gewoontes worden zo snel uitgevoerd dat u zich er vaak niet bewust van bent en dat u ze moeilijk kunt veranderen door er bewust op te letten.”
Wij hebben recentelijk een uitgebreid interview gehad met Reinout, waar hij diepgaand vertelt over de inhoud van zijn onderzoek: wat kun je verwachten van de resultaten, en wat niet? Binnenkort is deze te lezen op onze site.