Hoe de AGOG mijn leven veranderde

Geplaatst op: 07.05.2024

Ik ben Marco en vandaag ben ik meer dan 9 jaar gokvrij, 20 februari was de dag dat mijn leven veranderde, mijn herstel begon en ik werd bevrijd van een dubbelleven vol liegen, bedriegen en manipuleren. Dit was de dag dat ik voor het eerst de meeting van de AGOG in Utrecht bezocht. Ik had het niet eens zelf gevonden, mijn ex-vrouw had het gevonden en contact opgenomen met de gespreksbegeleider en die had haar uitgenodigd om die dag te komen en mij mee te nemen. Bij de AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) waren ze wel gewend dat het meestal de naasten (partners, ouders, broer, zus, vriend of vriendin) waren die als eerste contact opnamen.

Mijn ex-vrouw vroeg me dus om mee te gaan, en aangezien ik had beloofd nu echt werk te gaan maken van mijn herstel ging ik mee. Op de dag zelf kreeg ik van haar meerdere appjes of ik wel op tijd zou zijn.  Ruim op tijd reden we van Zeewolde naar Utrecht, zij reed en ik las me in ik had al gelijk één teleurstelling, ik las dat je niet kan genezen van een verslaving, terwijl ik nog dacht dat het nu opgelost zou worden, los van de weerstand die ik al had om in een groep over mijn geheim te gaan praten, ik was vooral een gesloten boek die er alles aan had gedaan om te doen of alles goed (met mij) ging.

We kwamen aan bij de locatie en werden opgevangen door de gespreksbegeleider die zich aan mij voorstelde en wat vertelde uit zijn eigen ervaringsdeskundige als gokverslaafde.  Dit was al nieuw. Vervolgens vertelde hij hoe de avond er uit zou zien en dat iedereen zich eerst aan mij zou voorstellen, waarna ik mijn verhaal mocht vertellen en hij adviseerde mij zou open en compleet mogelijk te zijn.

 
 

De avond startte en er waren inmiddels ca. 15 mannen geen vrouwen, behalve mijn ex-vrouw. Iedereen stelde zich voor en vertelde in het kort over hun achtergrond en verslaving en wat ze hadden gedaan en hoe het ze was gelukt om te stoppen, maar vooral ook wat ze deden in hun actief gebruik, dit leverde voor mij heel veel herkenning op en ik dacht regelmatig, “hé, dat deed of dacht ik ook!”. Maar niet alleen ik, in mijn ooghoek zag ik mijn ex-vrouw ook regelmatig knikken dat ze dat gedrag herkende. Er gebeurde dus niet alleen bij mij iets, maar ook bij haar. Hier kom ik later nog op terug. Nadat het rondje was gemaakt was ik aan de beurt, mijn hartslag was iets hoger maar ik kende geen twijfel meer, voor het eerst in mijn leven (ik was inmiddels 50) was ik volledig open over mijn verslaving en het gedrag dat ik had laten zien en het dubbelleven dat ik zo lang had geleefd.  Dit moment was erop terugkijkend “life-changing” voor mij. Ik ervoer enorm veel steun vanuit de groep en het kostte me geen enkele moeite om me eraan te committeren om wekelijks naar de groep te gaan (eerste jaren iedere vrijdagavond). De eerste vijf jaar heb ik slechts twee keer gemist, de eerste was op de dag van de begrafenis van mijn vader en de tweede keer was toen mijn broer 50 werd.

 
 

Ik ban in al die jaren nog nooit met een minder gevoel bij een meeting weggegaan en ik was heel vereerd toen mij na ca. een half jaar al werd gevraagd of ik assistent gespreksbegeleider wilde worden, ik heb hiermee even gewacht omdat ik eerst mijn individuele traject wilde afronden, maar toen dat was gebeurd heb ik een aantal maanden meegelopen en heb ik uiteindelijk de groep overgedragen gekregen. Ik vind dit nog steeds een grote eer en dit heeft ook aan de basis gestaan van mijn carrierswitch van de sales naar de verslavingszorg, hier heb ik mijn zingeving gevonden. Ik heb voor mijn gevoel mijn herstel voor ca. 80 % te danken aan de AGOG en alle groepsgenoten die ik in al die jaren heb ontmoet en die allemaal in meer of mindere mate een bijdrage hebben geleverd aan mijn herstel.

 
 

Tot slot, waarom geloof ik zo in de AGOG?
 

  • Het contact met lotgenoten inclusief de feedback die je van hen ontvangt;
  • De aandacht die er is voor naasten (OG) van gokverslaafden, ook zij vinden erkenning en herkenning bij elkaar en dat draagt ook bij aan hun herstel;
  • Vooral waardevol is de mix eenmaal per maand van AG en OG waarin er op elkaar gereflecteerd wordt en dat levert vrijwel in alle gevallen meer begrip en inzichten op aan beide kanten;
  • Voor en door mensen met een gokverslaving;
  • Mix van jong en oud, kort en langer in herstel.

De eerste keer naar een meeting kan  ontzettend spannend zijn, maar geloof me het is het allemaal waard.

 
©2023 Alle rechten voorbehouden COOKIEBELEID INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF